България търси междинно решение за изтребители докато  получи F-16 от

...
България търси междинно решение за изтребители докато  получи F-16 от
Коментари Харесай

Радев: Търсим междинно решение за изтребители докато получим F-16

България търси междинно решение за изтребители до момента в който  получи F-16 от Съединени американски щати, съобщи президентът Румен Радев след съвещанието на Европейската политическа общественост в Прага, съобщи Българска национална телевизия.

" Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не прекъсне носенето на дежурството по " еър полисинг " и защита на личното въздушно пространство. Докато този план започва, се търси решение, тъй като България не може да се откаже от защитата на личното си небе. Това ще е до 2030 година, в случай че идващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, организират се срещи, получават се начални информации за платформи от Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-хубавото решение, касаещо качества и цена. " – сподели Радев.

Той не посочи за какъв брой самолета става въпрос, само че разясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и опциите от съответните страни. Търсят се самолети втора употреба, не от компании, а от министерствата на защитата на тези страни, сподели той.

Радев е в Прага, където взе участие в неофициалния Европейски съвет, който стартира през днешния ден с първо съвещание на новата Европейска политическа общественост.

Междувременно от Министерството на защитата осведомят, че срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на септември и се чака приемане на предложения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР